Multi-Touch de Nieuwe beweging.

Touch Screen software is in eerste instantie gebruikt in kiosk-systemen, POS-apparaten, ATM’s en op PDA’s. Samen met de toenemende belangstelling voor smartphones, moderne PDA’s, GPS-en mobiele game consoles (met name De Nintendo DS), is de belangstelling voor Touch Screen technologie langzaam toegenomen. In het begin konden  Touch Screens  alleen één aanraking detecteren en ze reageerden niet goed op druk verschillen.

 

Dit veranderde met de komst van de  IPhone en de Ipod. De toenemende populariteit van dit soort producten heeft de Multi-Touch technologie in een stroomversnelling gebracht. Multi-Touch technologie maakt het mogelijk om een scherm te bedienen met één of meerdere vingertoppen, in plaats van een stylus pen. De werkelijke aanrakingen van de  vingertoppen zogenaamde gestures,  worden doorgegeven aan de Touch Screen software en worden omgezet in acties.  Deze natuurlijke interactie met het scherm heeft de vraag naar dergelijke producten sterk doen toenemen.

 

Veel bedrijven hebben hun producten aangepast met Touch/Multi-Touch ondersteuning zodat hun producten tot  interactie in staat zijn zonder hulpmiddelen zoals toetsenbord, muis of stylus pen. Ook zijn er steeds meer bedrijven die zich richten op de fabricage van grote Touch Screens voor montage aan de wand of voor montage in Touch tafels. Vooruit strevende patijen op dit gebied zijn Microsoft met “ Windows Surface”  middels  de Touch tafel en Perceptive Pixel’s  met hun Touch Wall.

 

 

De huidige besturingsystemen en software helpen het stimuleren van Multi-Touch ook:

* Windows 7,- Ubuntu,
* Zoekmachine Android

* Palm’s webOS en Xandros

 

Steeds meer bedrijven produceren specifieke Touch Screen software, hetzij voor specifieke producten of voor normale computers. Goede Touch Screen software laat zich intuïtief bedienen en gestures voor de bediening raken steeds meer ingeburgerd.

 

Toch  is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, want zowel het wand- als het tafel Touch Screen kampen met ergonomische problemen.  Langdurig gebruik van wand Touch screen  kan een zogenaamde “gorilla arm” opleveren, de mens is niet geschapen om zijn handen voor langere tijd omhoog te houden.

Bij het gebruik van een Touch tafel wordt het zicht van de gebruiker regelmatig geblokkeerd door zijn eigen handen, hierdoor zal de gebruiker zich strekken wat na verloop van tijd nekklachten kan opleveren.

 

Er wordt dus meer aangeraakt als alleen het scherm, in het kielzog van de Touch volgt een heel nieuwe beweging met nieuwe uitdagingen.

 

Jan Bosveld.

NLtronics

Dit bericht werd geplaatst in algemeen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s