Waar moet je op letten bij de aanschaf van een touchscreen beeldscherm

Je hebt ervoor gekozen om met een zogenaamde touchscreen interface te gaan werken, prima die stap is gezet.  Nu volgen er nog een aantal belangrijke beslissingen zoals:

  • Maat van het scherm
  • Soort touch
  • Aantal touch punten
  • Compleet scherm of overlay

We zullen deze punten een voor een nalopen  en voorzien van uitleg, beginnend met de maat van het scherm.

Ik was laatst bij een keuken zaak die een touchsceen voor de showroom wou hebben, toen ik hem vroeg wat voor maat hij in gedacht had zij hij groot, zo groot mogelijk zodat iedereen het kan zien.
Dit lijkt heel logisch maar is dit wel zo? De gebruiker van het touchscreen zal bij een te groot scherm telkens als hij wat gedaan heeft een stap achterwaarts moeten doen  om dit goed te kunnen zien. Bij gebruik van een kleiner scherm zal hij telkens het totale beeld zien en zal zijn beleving bij het touchscreen veel beter zijn.  Kijk bij aanschaf van een touchscreen dus door de ogen van de beoogde gebruiker en hou terdege rekening met de te gebruiken software. Kijk ook goed naar het doel van het touchscreen beeldscherm

 

Er zijn diverse soorten touch interfaces :

  • Capacitief – Door spanning weg te voeren via de vinger, treedt een reactie op.
  • Accoustic Surface Wave – Onderbreking van geluidsgolven veroorzaakt reactie.
  • Resistief – weerstand wordt verhoogd of verlaagd en is daardoor niet afhankelijk van een geleidend object.
  • Infrarood-infrarood golven worden over een glasplaat geleid en wordt een aanraking geregistreerd als deze golven worden onderbroken.

De resistiven en capacitive touchscreens kennen we vooral van de smartphone’s. Bij een smartphone met een resistive touch moeten we een pennetje gebruiken, een goed voorbeeld van een capacitive touch is de iPhone. De Accoustic Surface Wave ook wel SAW genoemd worden vooral bij industriële toepassingen gebruikt omdat het scherm ook bestand is tegen chemicaliën . Een nadeel van deze techniek is dat het niet werkt bij aanraking middels harde materialen zoals een vingernagel,pen of creditcard. De infrarood touchscreen zien we tegenwoordig het meest bij schermen groter dan 30” en doordat we ze steeds meer zien worden ze ook beter betaalbaar. Er zit echter wel een groot verschil tussen een scherm met 2 of met 32 touchpunten.

Touchpunten, dit is ook iets wat van groot belang is. Met twee touchpunten dus dual touch kunnen we eigenlijk alle soorten touches (gestures) maken en dus het touchscreen volledig bedienen. We hebben pas meer touchpunten nodig als we met twee handen/personen tegelijk iets willen doen. Meer touchpunten kosten meer geld we moeten ons dus afvragen of dit wel nodig is.

 

Een overlay of een scherm met geïntegreerde touch,  dit is ook iets waar we goed naar moeten kijken.
Als we al een scherm hebben en we zijn alleen uit op de touch functionaliteit dan ligt het voor de hand om een overlay aan te schaffen. Dit is een rand met glasplaat die voor tegen het scherm geplaatst wordt en middels een usb aansluiting met de computer wordt verbonden. Deze oplossing werkt prima, maar je zult altijd blijven zien dat het een beeldscherm is met een voorzetscherm. Een mooiere maar ook duurdere oplossing is een beeldscherm met geïntegreerde  touch, bij een dergelijk scherm is de touch interface in de bezzel(het front) van het beeldscherm verwerkt. Het enige verschil dat je kan zien ten opzichte van een gewoon beeldscherm is dat de bezzel wat verder naar voren zit en dat er een glasplaat voor het eigenlijke scherm zit.

Er komt natuurlijk nog meer kijken bij het aanschaffen van een touchscreen, want zaken zoals het merk en de prijs zijn natuurlijk niet onbelangrijk. Neem daarom voor een goed advies contact op met ons http://nltronics.nl  of een andere vertrouwde vakhandelaar die goed op de hoogte is van de touchscreen techniek.

Dit bericht werd geplaatst in algemeen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s